“`html
Sağlıklı yaşam, pek fazla insan için her yeni haftanın başlangıcında hedefleniyor ama genellikle ortalarda kaybolabiliyor. Ancak, formda kalmak ve sağlıklı bir yaşam sürmek aslında sanıldığı kadar karmaşık değil. Bunun anahtarı, lezzetli ve pratik tariflerde gizli!
Bu tariflerden birini denediğinizde hem sağlığınıza katkıda bulunacak hem de lezzetli bir yolculuğa çıkacaksınız. Hadi mutfağa gidin, sağlıklı yaşam serüveniniz şimdi başlıyor!
“Ürünlerimiz sadece bilgilendirme ve eğlence amaçlıdır. Herhangi bir sağlık sorunu için lütfen doktorunuza danışın.”
1. Muz ve Fıstık Ezmeli Smoothie
Güne güçlü bir başlangıç yapmak için mükemmel bir içecek! Hem sizi tok tutar hem de tatlı isteğinizi sağlıklı bir şekilde karşılar.
Malzemeler:
1 adet muz
1 su bardağı süt (badem ya da yulaf sütü de tercih edilebilir)
1 yemek kaşığı fıstık ezmesi
1 tatlı kaşığı bal
Bir tutam tarçın (isteğe bağlı)
Yapılışı:
Muzu dilimleyin ve blender’a koyun.
Sütü, fıstık ezmesini ve balı ekleyin. İsteğe bağlı olarak tarçını da katabilirsiniz.
Pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın.
Bardağa dökün ve isterseniz birkaç buz parçası ekleyerek soğuk servis edin.
2. Muzlu Chia Puding
Sağlıklı tatlı arayanlara pratik ve lezzetli bir çözüm: Chia puding!
Malzemeler:
3 yemek kaşığı chia tohumu
1 su bardağı süt
1 çay kaşığı bal
Üzeri için dilimlenmiş meyveler ve fındık
Yapılışı:
Geniş bir kasede chia tohumları ve sütü karıştırın.
Bal ile tatlandırın.
Karışımı buzdolabında en az 1-2 saat dinlendirin, böylece chia tohumları sütü emip jel kıvamına gelecektir.
Servis ederken üzerine dilimlenmiş meyve ve fındık ekleyin.
3. Fırınlanmış Tatlı Patates
Tatlı patatesin hafif baharatlarla buluşması, gün içerisindeki atıştırmalık ihtiyacınızı sağlıklı bir yolla karşılıyor.
Malzemeler:
2 adet tatlı patates
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber, kırmızı toz biber
Yapılışı:
Tatlı patatesleri iyice yıkayın ve kabuklarıyla birlikte ince dilimler halinde kesin.
Büyük bir kaseye alın, zeytinyağını gezdirin ve baharatları ekleyip iyice karıştırın.
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine patates dilimlerini tek sıra halinde yerleştirin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika, üzeri hafif kızarana kadar pişirin. Sıcak servis edin.
4. Kabak Spagetti
Daha az kalori ile makarna tadını almak isteyenler için enfes bir seçenek!
Malzemeler:
2 adet kabak
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 diş sarımsak (ince doğranmış)
Tuz ve karabiber
Üzeri için: parmesan peyniri ve cherry domates
Yapılışı:
Kabakları spiralleştirici ile veya bir soyacakla ince uzun şeritler halinde kesin.
Tavada zeytinyağını ısıtın, sarımsağı ekleyip hafifçe kavurun.
Kabakları ekleyin, soteleyin ve tuz ile karabiber ile tatlandırın.
Servis ederken üzerine parmesan peyniri ve cherry domates dilimleri ekleyebilirsiniz.
5. Fırında Bal Kabağı Cipsi
Bal kabağını bu şekilde denediniz mi?
Malzemeler:
500 gr bal kabağı
1 yemek kaşığı un
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber
1 tatlı kaşığı soğan tuzu
1 çay kaşığı sarımsak tozu
Yapılışı:
Bal kabağını yarım parmak kalınlığında doğrayın ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.
Kabağın üzerini un, zeytinyağı ve baharatlarla iyice karıştırın.
Fırında kızarana kadar pişirin.
6. Yeşil Mercimek Salatası
Salata tutkunları buraya!
Malzemeler:
1 su bardağı yeşil mercimek
1 adet havuç
3-4 dal taze soğan
3-4 dal taze nane
Maydanoz ve dereotu
Kırmızı biber, haşlanmış mısır ve salata turşusu
Yapılışı:
Mercimekleri bol suda haşlayın.
Diğer malzemeleri salata için hazırlayın.
Soğuyan mercimeğe tüm malzemeleri ekleyin.
Sos olarak 1 yemek kaşığı nar ekşisi, limon suyu ve zeytinyağı ekleyebilirsiniz.
7. Kinoalı Tabule
Bol yeşil ve hafif bir salata arayanlar için ideal!
Malzemeler:
1 adet maydanoz
2 dal yeşil soğan
1 adet domates
2 yemek kaşığı kinoa
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1/2 adet kırmızı soğan
Yapılışı:
Kinoayı bir tencereye alıp su ile haşlayın ve soğumaya bırakın.
Maydanoz, domates, kırmızı soğan ve naneleri ince ince doğrayın.
Tüm malzemeleri derin bir kapta birleştirip karıştırın.
Soğuyan kinoayı ekleyip karıştırdıktan sonra servis tabağına alın, üzerini nar ve kinoa ile süsleyin.
8. Fırında Kabak Mücver
Yağda kızartmaya gerek kalmadan yapılabilen hafif bir mücver tarifi!
Malzemeler:
4 adet yumurta
3 adet kabak
3 adet patates
1 çay bardağı sıvı yağ
Yarım demet dereotu ve maydanoz
4-5 dal taze soğan
Pul biber, tuz
1 su bardağı un
Yapılışı:
Kabakları rendeleyip suyunu sıkın, ardından bir kapta alın.
Patatesleri de rendeleyip aynı şekilde suyunu çıkarın.
Dereotu, taze soğan ve maydanozu ince ince doğrayın.
Başka bir kapta yumurtaları ve sıvı yağı çırpın, sonrasında un ve baharatları ekleyerek karıştırın.
Rendelediğiniz sebzeleri ekleyip homojen bir karışım elde edin.
Karışımı yağlı kağıt serili fırın tepsisine dökün ve üzerini düzeltin. 170°C fırında yaklaşık 1 saat boyunca kontrollü bir şekilde pişirin. Yoğurtla servis edebilirsiniz.
9. Yulaflı Muzlu Pankek
Hem doyurucu hem de tatlı ihtiyacınızı karşılayacak sağlıklı bir pancake tarifi!
Malzemeler:
2 adet yumurta
1 su bardağı süt
2 adet olgun muz
1 su bardağı yulaf unu (hazır yoksa yulaf ezmesini un haline getirin)
Yapılışı:
Yumurta ve sütü çırpın. Ezilmiş muzu ekleyip karıştırın.
Yulaf ununu da ekleyip karıştırma işlemine devam edin.
Yağlı tavaya kaşıkla dökün ve önlü arkalı pişirin. Sıcak servis edin.
10. Fırında Baharatlı Nohut
Sağlıklı ve çıtır çıtır bir atıştırmalık.
Malzemeler:
500 gram haşlanmış nohut
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Kırmızı toz biber, kimyon, karabiber, tuz
Yapılışı:
Nohutları havlu peçete üzerine koyup fazla suyunu alın.
Bir kaba alın, sıvı yağı ekleyip baharatlarla karıştırın.
Yağlı kağıt serili tepsiye nohutları dökün ve önceden ısıtılmış 210°C fırında ara ara karıştırarak kızartın.
11. Brokolili Karnabahar Salatası
Sebze ve yeşil salata sevenler için harika bir tarif!
Malzemeler:
1/2 adet karnabahar
1/2 adet brokoli
1 diş sarımsak
1 kase yoğurt
2 yemek kaşığı kırmızı pancar suyu
Tuz
4-5 dal dereotu
Yapılışı:
Brokoli ve karnabaharı çiçeklerine ayırıp güzelce yıkayın ve buharda pişirin.
Soğuması için hemen buzlu suya atın.
Sarımsakları eziyor ve yoğurtla karıştırın.
Sarımsaklı yoğurda pancar suyunu ve tuzu ekleyip karıştırın, daha sonra sebzeleri ekleyin ve üstüne dereotunu serpiştirerek servis edin.
12. Ispanaklı Yumurta
Malzemeler:
3 adet yumurta
500 gram ıspanak
1 adet orta boy soğan
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı salça
Karabiber, tuz
Yapılışı:
Ispanakları iyice yıkayıp süzün.
Tavaya zeytinyağını ekleyin ve doğranmış soğanı kavurun, ardından salça ekleyip karıştırın.
Ispanakları ekleyin ve suyu çekene kadar kavurun.
Yumurtaları ekledikten sonra kapağını kapatıp 5 dakika daha pişirin. Sıcak servis edin. Afiyet olsun!
“`